Sümeg hírek

Kritikus egészségi állapotban megyénk ifjúsága

Kritikus egészségi állapotban megyénk ifjúsága
Dr. Kovács Zoltán és Stolár Mihály tanácsnokok vezetésével együtt ülésezett a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése Egészségügyi, valamint Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsága a megyeháza Egry termében, a minap.
Dr. Huberth János tapolcai háziorvos, szűrésvezető a megye felkérésére, az önkormányzat fenntartásában működő szakképző intézmények tanulói körében 2006. október 1. és 2007. március 31. között végzett szűrővizsgálatokat. A végeredmény a középfokú iskolákban végzős tanulók test- és izomtömegével, vérnyomásával, életmódjával, káros szenvedélyeivel, sportolási szokásaival, testedzésével kapcsolatban lesújtóan negatív megállapításokat tartalmazott.

A minapi ülésen a megyében élő gyermekek és fiatalkorúak egészséges életmódra nevelése érdekében különféle intézkedéseket javasoltak a bizottságok. A résztvevők, köztük a tömeg- és diáksport területén, a fiatalkori szenvedélybetegségek megelőzésében, kezelésében, a drog-prevencióban jártas, az egészséges életmód népszerűsítéséért tevékenykedő megyei szervezetek képviselői előtt elhangzott: kevés testnevelés óra van az iskolákban, melyekről gyakran ok nélkül maradnak távol a diákok. A gyerekek nem igénylik a mozgást, ráadásul kedvezőtlen helyzetben van a tömegsport is. A bizottsági tagok véleménye szerint a szülők tájékoztatásával és bevonásával szemléletváltásra van szükség már 4-6 éves kortól, amit alsó tagozatos korban, vagy még korábban kell elkezdeni a családban, iskolákban, különböző közösségekben.

A résztvevők a megyeházaEgry termében

A résztvevők a megyeházaEgry termébenKiderült, Veszprém megye lakossága évente egy falu lakosságával csökken. A helytelen, mozgáshiányos életmód több, halállal végződő betegséget okoz. A születéskor várható élettartam 5-10 évvel kevesebb, mint Nyugat-Európában. Ezért a gyerekek és fiatalkorúak életmódja javításáért számtalan határozatot fogadtak el a megyei közgyűlés bizottságai. Tárgyaltak arról, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Közép-dunántúli Regionális Intézete elkészíti Veszprém megye lakossága egészségügyi állapotáról szóló tanulmányt, mely a további munka alapja lehet. A fogyasztóvédelmi hatósággal állapotfelmérést végzenek a megye közoktatási intézményeiben. Végzős hallgatókkal egészségfejlesztési programot, tervet készítenek a városi iskolákban. Megkeresik a polgármestereket, iskolák igazgatóit, szülői közösségeket. Segítségüket és javaslataikat kérik az érintett megyei intézmények bevonásával. Ezzel a témát érintő egy évig tartó munka kezdődik, melynek eredményét dokumentálják, megbeszélik, majd újabb szűrővizsgálat végeznek.

(Forrás: vpmegye.hu)

Sümeg Online


Szólj hozzá a Sümeg fórumon!