Sümeg hírek

Kritikus helyzetben a kórház

Kritikus helyzetben a kórház
Ezt mondta Lasztovicza Jenő közgyűlési elnök, a megyei kórház helyzetéről, miután megvalósul a kormány terve, miszerint rövidesen újabb elvonások várhatók az egészségügyben. Dr. Rácz Jenő kórház főigazgató létszámleépítésről beszélt a megyegyűlésen, szeptember 17-én.
A megyegyűlés napirend előtt egy perces felállással emlékezett a napokban elhunyt Geipl Miklósné képviselőre.

Emlékezés

A megyegyűlés napirend előtt egy perces felállással emlékezett a napokban elhunyt Geipl Miklósné képviselőreA napirendek között elhangzott: nemrég még 620-640 millió forintból gazdálkodott havonta az jelenleg 1500 dolgozóval működő intézmény, nyártól az elvonások miatt mindössze már 530-540 millió forintból. A legújabb kormányzati elképzelés újabb 80 millióval csökkenti a havi működést. Idén ősztől a kormány újabb elvonást helyezett kilátásba, ezért van szükség újabb válságkezelő csomag is a kórháznál, amely már 250 millió forinttal számolhat havonta, és ez a lépés 10 százalékos létszámleépítést von maga után. Erről Rácz Jenő szeptember 18-án egyeztet az érdekképviselettel.

A hozzászólásokban a képviselők, köztük dr. Kovács Zoltán bizottsági elnök megjegyezte: nagy segítséget nyújthatna, ezért érdemes lenne megfontolni a kórház 65,9 milliós iparűzési adója „visszaforgatását", amelyből 62,7 milliót a Veszprém városi önkormányzatnak fizet be.

Résztvevők

Kép a rendezvényrőlA megyei elnök leszögezte: az önkormányzatok jövőre 120 milliárdos elvonással számolhatnak, amely azt eredményezi, hogy az alkotmányban rögzített feladataikat, mint az egészségügyi, szociális és oktatásügyi képtelen lesznek finanszírozni.

A képviselők megszavazták Hónig Péter miniszterhez szóló vasúti felterjesztést. Ebben kérik, hogy a miniszter vizsgálja felül a 10-es számú vasútvonalon (Győr-Pápa-Celldömölk) a személyszállítás országos megrendelői körbe sorolását, valamint a 11-es számú vonalon (Győr-Zirc- Veszprém) a pályafenntartás országos megrendelői körbe sorolását. Erre az említett vonalak további biztos jövője, illetve a 10-es vonal villamosítása miatt van szükség.

A képviselők tárgyaltak még átmeneti férőhelyek kialakításáról a Peremarton-gyártelepi idősek otthonában, illetőleg a megyei könyvtár TIOP-1.2.3-09/1 pályázatának benyújtásáról, és megszavazták a megyei önkormányzat idei évi költségvetésének első félévi végrehajtásáról szóló beszámolót, majd jóváhagyták azt az előterjesztést, amely az iskolai erőszak megelőzésének és kezelésének formáit tartalmazza a megyei fenntartású közoktatási intézményekben. A megyegyűlés jóváhagyta a Pannon Egyetemmel kötendő ingyenes használat jogára vonatkozó megállapodást.

(Forrás: vpmegye.hu)

Sümeg Online


Szólj hozzá a Sümeg fórumon!