Sümeg hírek

Mutassuk meg értékeinket Európának!

Mutassuk meg értékeinket Európának!
Büszkék lehetünk Veszprém megye kultúrájára, természeti örökségére, ezer esztendős múltunkra - utalt értékeinkre Talabér Márta, a közgyűlés alelnöke, a hungarikumok kistérségi konferenciáján, Dudaron, a művelődési házban, április 17-én.
Meghatározó lehet adott térség értékeinek felkutatására a mostanihoz hasonló találkozó - utalt az esemény jelentőségére Kropf Miklós Bakonynána polgármestere, aki a külföldön tartózkodó helyi polgármester nevében köszöntötte a megjelenteket. Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a konferencia megyei szervezője a hungarikumok különleges védelméről, anyagi és erkölcsi elismeréséről beszélt.

A résztvevők a hungarikumok védelméről értekeztek

A résztvevők a hungarikumok védelméről értekeztek


-Meghatározó Veszprém megye kultúrája a régióban és országos szinten is - hangoztatta az itteni értékek számbavételekor Talabér Márta, majd egyebek mellett ezer éves megyénk értékekben bővelkedő múltját és jelenét emelte ki. Mint mondta a megye eltökélt célja intézményei működtetése, köztük több önként vállalt feladatot is ellátnak. Utóbbira jó példa a színház, melynél ráadásul az utóbbi időben sikerült megsokszorozni a látogatottságot. Büszkék lehetünk szellemi műhelyeinkre, civil szerveződéseire, felnőtt és gyermek művészeti csoportjaira - vélekedett az alelnök, aki a konferencia sorozat védnöke is egyben.

 

Globalizált világunkban felértékelődtek a népszokások, a népművészet - vetett össze múltat és jelent Pappné Rácz Ildikó csuhéfonó, népi játékkészítő iparművész. A nemzet továbbélésének záloga a hagyományaink megőrzése, ápolása, amit már nemzedékek ezer éven át őriztek, csiszoltak. Mutassuk meg Európának nemzeti kincseinket, egyediségünket, sokszínűségünket!- mondta.

 

Talabér Márta beszéd közben

Talabér Márta beszéd közben


A hozzászólók közül Kasper Ágota, a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatója a térség feledésbe merült hagyományai közül megemlítette a bükkfatapló feldolgozást, a fazekasokat, a majolikagyárat, az üveghutát. Felajánlotta, hogy a térség múltját idéző emlékeket, amennyiben az itt élők összegyűjtik azokat, kiállítják a múzeumban.


Elhangzott még, hogy a mostaninál jobban be kellene vonni a fiatalokat a hagyományok őrzésébe, az értékek felkutatásába, amelyre jó példa a már meglévő erdei iskola. Munkanélküliek támogatásával lehetne feléleszteni a régi mesterségeket, és segíteni például a gyógynövény gyűjtést, amelyben bővelkedik a Bakony.

 

(Forrás: sumeg.hu)

 

Sümeg Online


Szólj hozzá a Sümeg fórumon!