Ősszel 10-15 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek

Az utóbbi tíz évben mindössze háromszor volt arra precedens, hogy az élelmiszerárak jobban emelkedtek, mint az átlagos fogyasztói árindex.
A gabonaárak kétszeresükre emelkedtek a tavalyihoz képest, ám a vetésterület csökkenése és az aszálykárok miatt jelentős a terméskiesés, nagyobb, mint az árduplázódás, tehát a gabonatermelők többsége rosszabbul járt, mint egy éve - mondta a Napi Gazdaságnak Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tanácsadási üzletágának igazgatója. Ez az árhatás megy tovább az élelmiszerláncon - tette hozzá, és kifejtette: az utóbbi tíz évben mindössze háromszor volt arra precedens, hogy az élelmiszerárak jobban emelkedtek, mint az átlagos fogyasztói árindex.

A szakember e tekintetben trendfordulót érzékel. Idén, főként a második félévben ez a folyamat felgyorsul, az élelmiszerárak emelkedése jelentősen meghaladja majd a többi ár növekedését - mondta, de szerinte az a rendkívüli emelkedés, amire a mostani árakhoz képest átlagosan még számítanunk kell, az összes élelmiszerre vonatkozóan nem lesz nagyobb 10-15 százaléknál.

Az Eurostat adatai szerint egyébként Magyarországon az árak az uniós átlag 71 százalékát teszik ki. Ha lehetne olyan terület Magyarországon, amelybe a politika nem avatkozik be, akkor éppen ennek kellene lennie. Tehát a kínálat és a kereslet döntse el, hogy az élelmiszeráraknak milyen mértékben kell emelkedniük - hangoztatta a szakember, hozzátéve, hogy az államnak szerinte a valódi, reális versenyviszonyok kialakításában kellene szerepet vállalnia.

Forrás: www.radio.hu

Szóljon hozzá fórumon: Ősszel 10-15 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek - Sümeg