Zalaegerszeg

Csavarkompresszor a műhelyekben - Miért ne?

Csavarkompresszor a műhelyekben - Miért ne?

Túlzás lenne azt állítani, hogy a csavarkompresszor olyannyira elterjedt barkácsfelszerelés, mint a csavarhúzó, a kalapács vagy akár a fúrógép, de biztosan ki lehet jelenteni, hogy egyre többen vásárolnak ilyen gépet otthoni barkácscélú felhasználásra. 

A csavarkompresszor jó választást jelent a legtöbb esetben, ha sűrített levegőre van szükségünk.

 

Ma már egyre elterjedtebbek ezek a gépek az otthoni barkácsolók körében is. A btkkft.hu munkatársa szerint az otthoni és az ipari felhasználására szánt csavarkompresszorok között tulajdonképpen kicsi a különbség, valójában csak a méretbeli és a kapacitásbeli különbségek mérvadók. A csavarkompresszorok esetében - mérettől függetlenül - a sűrített levegő előállítását két egymással szemközt elhelyezett ellentétel forgásirányú csavar végzi. A készülék értelemszerűen ezekről a csavarokról kapta a nevét.

 

Azok a gépek, amiket otthoni felhasználásra vásárolhatunk meg, akár nagyságrendekkel kisebb kapacitással rendelkeznek az ipari kompresszorokhoz képest, azonban képesek maradéktalanul kiszolgálni az igényeinket a barkácscélú felhasználás során. Ha csavarkompresszor vásárlását tervezzük, a kapacitás kérdése mellett mégsem mehetünk el szó nélkül. Ha kizárólag otthoni barkácscélú felhasználásra keresünk csavarkompresszort, az esetben nem csupán a kapacitásból engedhetünk, hanem a minőségből is.

 

Habár ez elsőre furcsán hangozhat, érdemes szem előtt tartani, hogy a barkácscélú felhasználás során szinte soha nem használjuk ki a gép terhelhetőségét, így az igénybevétel és az amortizáció is alacsony marad. A legmagasabb minőség helyett érdemes a jó ár-érték arányt keresnünk, hiszen a rövid üzemidők miatt ezzel járhatunk a legjobban. Barkácscélú felhasználásra luxusnak tekinthető a százezer forintos kompresszor vásárlása, ennek képességeit egyszerűen nem használjuk ki.

 

Az itt elmondottak ellenére a minőségre mégis figyelnünk kell, ám ez elsősorban a megbízhatatlan gyártóktól származó készülékekre vonatkozik. Sajnos az utóbbi években az európai piacokon is tömegesen jelen vannak a márkajelzéssel nem rendelkező, illetve teljesen ismeretlen gyártótól származó távolkeleti készülékek. Noha első látásra jó üzletnek tűnik féláron megvásárolni „ugyanazt” a készüléket, ennek rendszerint megvan a böjtje.

 

A no-name csavarkompresszorok szinte garantálhatóan fejtörést fognak okozni. Habár rendkívül egyszerű szerkezeti felépítéssel rendelkeznek, ennek ellenére az elektronikai alkatrészeik könnyedén meghibásodnak. Ilyen esetben garanciális ügyintézést kérnénk vagy egy máskaszervizhez fordulnánk segítségért, de mivel a „gyártó” nem biztosít ilyesmit, így erre aligha van lehetőségünk.

 

Minél nagyobb jelentőségű feladatot szeretnénk a csavarkompresszorra bízni, annál nagyobb jelentőséggel bír a megbízhatóság kérdése. Az ipari folyamatokban egy-egy váratlan leállás akár nagyon komoly problémák előidézője is lehet, a barkácscélú felhasználás során azonban nincs szó erről.

Az otthoni felhasználásra szánt gépek esetében kiváló választást jelenthetnek a megbízható gyártóktól származó olcsó alsókategóriás gépek, amelyek magas ár-érték arányt képviselnek. A szakemberek gyakran teszik le a voksukat a New Silver csavarkompresszorok mellett, amelyek között otthoni és ipari használatra alkalmas gépeket is találunk. Ha kompresszort szeretnénk vásárolni, érdemes megismerni őket.