Zalaegerszeg

Emelkedő regisztrációs adó

Emelkedő regisztrációs adó
Áfaköteles lenne a regisztrációs adó a kereskedők számára 2005. január 1-től, az adó mértékét pedig hét-nyolc százalékkal emelnék meg a Pénzügyminisztérium előterjesztése szerint.
Erről a kormány várhatóan szerdai ülésén tárgyal.

A regisztrációs adó újrakodifikálására és nem módosítására tesz javaslatot a PM előterjesztése, melyre azért van szükség, hogy megszűnhessen a gépjármű-forgalmazók által bonyolultnak tartott adóelőleg-fizetési rendszer, és a regisztrációsadó-kötelezettség a lehető legszorosabban együtt mozogjon az áfakötelezettséggel.

A regisztrációs adó hatálya kiterjedne a motorkerékpárokra is, így 80 köbcentiméterig 10 ezer forint, 125-ig 50 ezer forint, 500-ig 70 ezer, 900-ig 90 ezer, míg e felett 110 ezer forint lenne motorkerékpáronként. Ami az autókat illeti: egy benzinmotoros autó után 1100 köbcentiméterig, illetve egy dízelmotoros után 1300 köbcentiméterig 130 ezer forintot kellene fizetni, ha az 5-ös vagy annál jobb környezetvédelmi besorolású. Az 5-nél rosszabb környezetvédelmi osztályú autók után 195 ezer forintot kellene fizetni jövőre. Itt tehát 8,3 százalékos emelkedés következne be.

A szabályozás célja, hogy a regisztrációs adó áfaalapot képezzen, ami által a költségvetés áfabevételei 8-15 milliárd forinttal nőhetnek.

(Forrás: www.tozsdeforum.hu)