Zalaegerszeg

Erre is gondoljon, ha autót vásárol

Erre is gondoljon, ha autót vásárol

Nagy esemény egy új kocsi megvásárlása, főleg, ha a régóta vágyott típust tudjuk beszerezni. Rendszerint nagyobb összeget teszünk félre erre a célra, ám jó tudni, hogy felmerülhet még néhány plusz költség.

Hogy vásároljunk autót okosan?

 

Lássuk lépésről lépésre, mi a menete az autóvételnek - ha jól csináljuk. Amikor a kereskedőhöz vagy eladóhoz elmegyünk vásárlási céllal, lehetőleg vigyünk egy hozzáértőt, aki ott helyben megnézi a kiválasztott gépkocsit.

 

Még szerencsésebb megegyezni az eladóval, hogy a vételár kifizetését egy gyors állapotfelmérés előzze meg, ha használt autóról van szó. Azaz egy szerelőhöz guruljunk el először a kocsival. A vizsgálatból fog kiderülni, hogy milyen állapotban van és esetlegesen mennyit kell majd ráköltenünk. Ha pedig olyan az eredmény - nos, itt még visszaléphetünk a vásárlástól.

 

Ne feledkezzünk meg az eredetiségvizsgálatról sem a nem újonnan vett járműnél. Ezt általában úgy szokták elvégezni, hogy az ár felét a vevő, felét az eladó állja.

 

Ha ezeket megléptük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy tudjuk, milyen állapotú autót vettünk, mire lesz még szükség, és nem ér minket kellemetlen meglepetés. Ezt a célt szolgálja másodkézből vett kocsinál még az is, hogy elkérjük a törzskönyvet és a forgalmit, és ellenőrizzük az adatokat.

 

Erre is gondoljon, ha autót vásárol

 

Azok a bizonyos járulékos költségek

 

Új autót vásárolunk? Akkor egy kicsit könnyebb dolgunk van. Ilyenkor a slusszkulcs kézhez kapása után első feladatunk, hogy kötelező felelősségbiztosítást kössünk.

 

Ne feledkezzünk meg az autó nevünkre történő átírásáról - a jármű törzskönyve, forgalmija helyett újat kapunk -, illetve még hátravan a vagyonszerzési illeték befizetése. Mindennek a költségei összességében meglehetősen borsosak. Egységes ár egyébként nincs, az eredetiségvizsgálat például az autó hengerűrtartalmától függ. Még szóba jöhet külföldről behozott autónál a honosítás, új autónál az assistence díja.

 

A második legkomolyabb tételt még nem említettük, és ez a teljesítményadó, azaz korábbi nevén súlyadó.

 

Ha már megvesszük, kicsit feltuningoljuk

 

Nem akadály, ha netán nem gondoltunk a járulékos költségekre, vagy rosszul becsültük meg őket. Ebben az esetben érdemes egy személyi kölcsönnel áthidalni a pillanatnyi pénzgondot. A mostani kölcsönök rendkívül könnyen, gyorsan visszafizethetőek, ha a megfelelő konstrukciót választjuk, mert a THM-ek igen kedvezőek.

 

Még nincs vége az autó alapárához mért plusz költségeknek. Gondoljunk az extrákra, amiket ha megrendelünk, egy sokkal komfortosabb, személyre szabottabb új autóval róhatjuk az utakat.

 

Az autókereskedők szerint a magasabb felszerelés a vevők többségénél népszerűbb. Mindenki szívesen rákölt pár százezret még az új kedvencre, ilyenkor kerülnek bele a biztonsági plusz tartozékok, tetőablak, sebességtartó automatika, ködfényszóró, alufelni.

 

Vannak márkák, amelyek a vásárlóiknak egyes költségeket átvállalnak. Ilyen szokott lenni például egy utolsó költség - az eddig nem említett rendszámtábla.