Zalaegerszeg

Személyi kölcsön - Ön igényelheti?

Személyi kölcsön - Ön igényelheti?

A személyi kölcsön sokszor jól jön, és most kedvező kamatozással érhető el. Egyszerű a képlet akkor, ha valaki jól kereső alkalmazott. Ám ha más forrásból van jövedelmünk, akkor bízik-e a hitelképességünkben a bank?

Csak akkor kapunk, ha vissza is tudjuk fizetni

 

Ha papírunk van arról, hogy alkalmazásban állunk, zöld lámpát kap a hitelünk, kivéve akkor, ha még nem vagyunk ‘teljesen bent’ a munkahelyen, a pénzintézet szemszögéből. Azaz próbaidőn, vagy a munkaviszony első három hónapjában még várnunk kell arra, hogy bizalmat szavazzon nekünk a hitelező.

 

Külföldi munka esetén nagyobb a bizalom, ha EU-s országból érkezik a jövedelem, ilyenkor garantáltan megkapjuk a kölcsön lehetőségét. Sokszor 12 hónap munkahelyen eltöltött időt kell felmutatni a személyi kölcsönhöz.

 

A határozott idejű szerződés kevésbé nyerő. Ebben az esetben a munkaadónak igazolnia kell, hogy a továbbiakban is számít ránk.

 

Személyi kölcsön - Ön igényelheti?

 

A bank a bankkivonatnak hisz

 

Ha nem számlára jön a jövedelem, akkor elakadhat a tű. Készpénzben kifizetett munkabért a bankok kis része fogadja csak el. A jövedelem tisztaságát a NAV-tól kért megfelelő jövedelemigazolással kell pluszban igazolni. Hitel alapnak csak a leadózott, hivatalos fizetés számít, sajnos nem győzi meg a másik felet, hogy esetleg mennyit kapunk kézbe.

 

A közmunkáért kapott fizetést nem fogadják el a pénzintézetek, vagyis nem hitelezhető jövedelemforrás.

 

A kisvállalkozók sem rögtön kapnak hitelt

 

Ha valaki KATÁ-s vállalkozó, akkor a legtöbb banknál 12 hónapot kell felmutatnia a működése elindulásától kezdve. A kiszámlázott összegek 60 százalékát tekinti a bank jövedelemnek, és annak (havi) 40 százalékáig terhelhető a bevétel törlesztőrészlettel. A bevétel és a hitelképesség igazolásának alapja a NAV igazolása.

 

Ha sürgős a hitel, kereshetünk olyan pénzintézetet, amely 8 hónap KATÁ-s múlt után is ad nekünk kölcsön. A KATÁ-s Bt szintén kellően stabil bevételnek minősül.

 

Az EVA más megítélés alá esik, általában nem kezelik hitelképesnek a bankok az EVÁ-s vállalkozókat. Osztalékra mint bevételre sem igazán támaszkodhatunk, erre szinte minden esetben nemet mondanak a bankok.

 

A nyugdíj ennél szerencsésebb jövedelem forma: az öregségi nyugdíj kellően fix ahhoz, hogy személyi kölcsön legyen felvehető rá. Itt van egy életkori korlát, ugyanis 70-75 éves kor a hitelezhetőség felső határa, addig kell visszafizetni a törlesztőket. A megoldás erre a fiatalabb adóstárs bevonása.

 

Az olyan köznyelvben nyugdíjnak nevezett juttatások, mint az árvaellátás, vagy az ideiglenes özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj viszont nem fognak hitelképessé tenni.