Zalaegerszeg

Van élet a TELC után!

Van élet a TELC után!

Meglepő hirtelenséggel szűnik meg az egyik kedvelt vizsgarendszer magyarországi működése. Aggodalomra azonban semmi okod, mi már tudjuk, hova menj nyelvvizsgázni!

Most aggódnom kell?

 

Mint nemrég kiderült, az ország második legnagyobb vizsgahely-hálózattal rendelkező TELC 2019 februárjával indoklás nélkül kivonul hazánkból. Ez a bejelentés sok nyelviskolát, tanárt és diákot is meglepetésként ért, hiszen ritkán fordul elő, hogy előzetes jelek vagy tárgyalások nélkül, alig 6 hónap alatt felszámoljanak egy országos szintű rendszert. Nem csoda, hogy a jelenleg TELC-re készülők közül sokan megijednek, nem merik vagy akarják bevállalni egy másik vizsgára való felkészülést, azaz igyekeznek bejutni az utolsó időpontokra. A gond az, hogy ezzel többen figyelmen kívül hagyhatják saját felkészültségi szintjüket, így akár egy sikertelen nyelvvizsgát is megkockáztatnak.

 

Nekünk van egy jobb ötletünk: Te ne kapkodj! A tanuláshoz, a valóban használható tudás biztos megszerzéséhez idő kell, ráadásul angol, német, spanyol, francia nyelvvizsga máshol is letehető, sőt! Ha ma még TELC-es vagy, a nyelviskolaváltásra és az új vizsgarendszer megismerésére szánt pár hónap késés, hidd el, nem a világ, ám ha a felkészülési idődet – előre nem tervezetten – lerövidíted, könnyen nehéz helyzetbe sodorhatod magad. Ne magolj, ne stresszelj, ne ugorj egyből a mélyvízbe, hanem válassz másik megoldást, ami igényeidnek, tudásodnak és naptáradnak a legjobban megfelel! Vizsgázz felkészülten, és zsebelj be újabb sikerélményt egy elbátortalanító kudarc helyett!

 

Bemutatjuk az Euroexam-et

 

A statisztikák szerint ma Magyarországon a nemzetközi vizsgák közül – a TELC mellett – az Euroexam-re esik a legtöbb nyelvtanuló választása. Nem véletlenül, hiszen számos év tapasztalata igazolja a vizsgarendszer sikerét. Az Euroexam megkülönböztető jellegzetessége, hogy mind az írásbeli, mind a szóbeli feladatok a a valódi életben használt nyelvi és kommunikációs készségeket mérik, vagyis a vizsgáztatók nem azt pontozzák, mi mindent magoltál be. Sokkal inkább arra figyelnek, hogyan tudsz kommunikálni, mennyire magabiztosan fejezed ki magad az adott helyzetben.

 

Van élet a TELC után!

 

Ennek a szemléletmódnak megfelelően már a vizsgafeladatok sem arra vannak kihegyezve, hogy hány rendhagyó ige ragozását vágtad be, hanem kommunikációs képességeidet mérik. A szóbelin például előfordulhat, hogy társaddal egy vitás kérdés átbeszélésével közösen kell megoldásra jutnotok, az írásbelin pedig akár egy hibás áru miatti panaszlevél megírásának feladatával is szemben találod magad.

 

Mindezeket a készségeket így később, élesben, egy családi nyaralás vagy külföldi ösztöndíj alkalmával már magabiztosan használod majd. Ne aggódj tehát, igenis van élet a TELC után. Irány az Euroexam! Mi drukkolunk!