A nagykanizsai gépészeti képzés oktatóit és tanműhelyét a Tungsram vette át

A Tungsram szeptembertől már átvette a Nagykanizsai Szakképzési Centrum gépészeti területének szakoktatóit, de nyáron a tanműhelyet is saját gyárterületére telepíti át- ismertette a részleteket Tálosi Tamás, a gyár igazgatója.

A gyárigazgató elmondta, azért döntötték el, hogy a tavaly bezárt OT Industries gyárából nemcsak a gépészeti, hanem a bezárt gyár területén működő tanműhelyt is áttelepítik saját gyárukba, mert fontosnak tartják, hogy megfelelő szaktudással rendelkezzenek a dolgozók. A képzési lehetőségeket is bővíteni szeretnék a gyár profiljába vágó CNC-esztergályos és műanyagipari képzésekkel.
 
Átköltöztetik a tanműhelyt

Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a Tungsram fizette szeptembertől az egykori DKG-ban működő tanműhely bérleti díját. A tanműhelyben lévő eszközöket a szakképzési centrum felvásárolta és a költözéssel együtt áttelepítik. Gépészeti szakirányon jelenleg közel 40 diákot tanítanak, de a szakképzési rendszer változása miatt 70-80 főre emelkedhet a létszámuk. Felnőttképzéssel együtt akár százan is tanulhatnak itt és a Tungsram is megvalósíthatja saját belső képzését az áttelepülő tanműhelyben.
 
Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy anyagilag is hozzájárulnak az áttelepítéshez, mert nagyon fontosnak tartják, hogy folytatódjon a kiváló szaktudást adó képzés. A Tungsram eddig is jelentős szereplője volt a város iparának, de a tanműhely révén a szerepük továbbra is erős marad.
 
Cseresnyés Péter (FIDESZ), a térség országgyűlési képviselője szerint Nagykanizsa megyei jogú városként iskolaközpont is, a humán terület megalapozása mellett a szakemberképzésben is. Kiemelt területnek számít a gépészeti oktatás, mert a bővülő ipari park iránt leginkább a gépipari területen működő vállalkozások érdeklődnek.
 
 
BG
Forrás:MTI