Az országban elsőként Keszthelyen hoztak létre energetikai közösséget

Keszthelyen hozták létre Magyarország első energiaközösségét lakossági, kkv- és önkormányzati szereplők bevonásával.

Egy mintaprojekt keretében akkumulátorteleppel kiegészített napelemparkot alakítanak ki, amihez a lakossági és vállalkozói felhasználók is csatlakozhatnak. Az energiaközösséghez olyan partnerek is csatlakozhatnak, akik nem tudnak saját napelemet telepíteni, az ő esetükben az önkormányzat területet biztosít a napelemparkhoz.
 

Energiaközösséget hoznak létre
 
Ez év júliusában a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) 7 olyan céget vett nyilvántartásba, melyek aggregátori szerepre vállalkoznak. A kormány augusztusban a Modernációs Alap terhére 4 milliárd forintos pályázatot írt ki az energiaközösségek és független aggregátorok létrehozásának támogatására. Az MVM Partner Zrt is kezdeményezte a Hivatalnál a nyilvántartásba vételt, terveik szerint tevékenységüket az MVM csoport minden szintjére optimalizálni fogják.
Keszthely Város Önkormányzatával közösen az MVM Optimum 2022 második negyedévéig napelemparkot és egy hozzá kapcsolódó energiatárolót épít a városban.
 
Huber Krisztián, az MVM Optimum smart city és energiaközösség igazgatója elmondta, hogy a projekt megvalósításához az Innovációs és Technológiai Minisztérium 235,4 millió forint támogatást ad, a fennmaradó részt a vállalat 168,5 millió forint önrészével egészíti ki.
 
A napelempark 20 lakossági és 5 kisebb vállalkozás, valamint az önkormányzatnak biztosítja majd az áramellátást.
 
Az energiaközösség létrehozásának és működtetésének módját idő közben fogják kialakítani. A projekt 2023 márciusáig tartó tesztidőszaka alatt dolgozzák ki azt az üzleti modell, hogyan hozhatják létre és üzemeltethetik a kialakuló energiaközösséget.
 
BG
Forrás: MTI, MVM, Világgazdaság
A képek illusztrációk