Gazdaságosan fenntartható bölcsődét alakítottak ki Nagykanizsán

Nagykanizsán csaknem 240 millió forintból energiahatékony bölcsődét alakítottak ki.

A Széchenyi 2020 program keretéből 2020-ban nyert el 237,5 millió forint európai uniós támogatást a nagykanizsai önkormányzat.
 
Napelemeket szereltek a tetőre
 
A Manóvár Bölcsőde épületét korábban is bölcsődének építették, ennek ellenére idősek nappali ellátására használták. Az intézmény újra megnyitott két csoportszobájában 24 gyermeket tudnak ellátni.
 
A csoportszobák mellett tornaszobát, irodákat, mosdókat, szociális blokkot is kialakítottak, továbbá korszerűsítették a melegítőkonyhát, az udvaron pedig új játékokat állítottak fel és gumiborítású teraszt is készítettek. A beruházás során a lábazatot, a tetőt és a homlokzatot is szigetelték, kicserélték a nyílászárókat, a burkolatokat, illetve a villanyvezetékeket és a gépészetet.
 
A bölcsőde tetejére napelemes rendszert telepítettek, a megfelelő hőmérsékletet pedig hőszivattyús rendszer biztosítja télen-nyáron. Az intézmény a felhasznált villamos energiát saját maga állítja elő, gázra pedig nincs szükség.
 
A projekt 4 hónappal korábban fejeződött be a tervezettnél, ráadásul a csaknek 1100 darab eszközt, berendezési tárgyat és gépet is beszereztek.
 
BG
Forrás: MTI, Zaol
A képek illusztrációk