Határon túli oxigénterápiás kutatásokban gondolkodnak Zala vármegyében

Az osztrák-magyar-Interreg program keretében közös kutatásban vizsgálnák a hiperbárkamrás oxigénterápia felhasználási lehetőségeit Zala Vármegye Önkormányzata, a Lenti Gyógyfürdő és a Grazi Orvostudományi Egyetem.

A közelmúltban Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke és munkatársai a Grazi Orvostudományi Egyetem mellkasi és hiperbársebészeti osztályának orvosaival találkoztak, ahol a hiperbár, vagyis magasnyomású oxigénterápia hatásainak kutatására, oktatására és alkalmazására irányuló Interreg-projekt közös benyújtásának lehetőségeiről egyeztettek.
 
Fontos kutatáson dolgoznak
 
A közös kutatás eredményeképp a két ország orvosi egyetemeinek tantárgyi struktúrába illeszthető oktatási dokumentációt dolgoznának ki a hiperbár oxigénterápia széleskörű gyógyítási lehetőségeiről. Vizsgálni fogják azt is, hogy hazánkban miként kerülhet be ez a terápia a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi kezelések körébe.
 
A megkezdett munka a Lenti Balance Medical Centerben folytatódik, ahol 2022 novemberben adták át az első hazai hiperbárkamrát.
 
A projekt révén a még újnak számító, de számos területen bizonyított eredményességgel működő oxigénterápiás gyógyítási lehetőséget is népszerűsítenék, bemutatva, milyen betegségek kezelésekor jöhet számításba a használata, illetve milyen javulást és eredményeket lehet elérni a kezeléssel.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk