A fenntarthatóságról tartottak konferenciát Zalaegerszegen

Zalaegerszegen GreenTech 2021 Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítást, Konferenciát tartottak.

A ZalaZone járműipari tesztpályán megrendezett konferencia második napján részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Beszédében kitért rá, hogy a zöldtechnológiáknak fontos szerepük van. Elmondta, hogy több olyan projektet is indítottak, mely a gazdaság zöldítését szolgálja, többek között a karbonkibocsátás csökkentésére kerestek megoldásokat. Ennek eredménye, hogy a Zöld Busz Program keretében 36 milliárd forintot fordít a kormány. Jövőre karbonsemleges buszokat állítanak forgalomba a 25 ezer főnél több lakosságszámú településeken. A zöldítés részeként a következő 8 évben 2 milliárd forintból fejlesztik a vasúti infrastruktúrát.
 
Balról a második személy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
 
A miniszter megemlítette még az ország emissziójának felelős közlekedéssel kapcsolatban a zöldbuszokat, a bio-és szintetikus üzemanyagokat, valamint a hidrogénalapú technológiák bevezetését. Szerinte fontos szerepe jut az ipar környezettudatossá alakításában a karbonmentes technológiával ellőállított hidrogénnek, melynek alkalmazásával csökkenthet a földgáz felhasználása.
 
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy az ELENA európai uniós programnak köszönhetően 10 milliárd forinthoz jut a város. A program célja, hogy a helyi közösségeket támogassa a megújuló energia és az energiahatékonyság területén tervezett beruházások előkészítésével. A pénzből napelemparkot hoznak létre és megvalósul a középületek energiahatékonysági felújítása. A városban zöldóvoda, ökoiskola, zöldcampus programokat indítanak.
 
Dr. Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy az ökológiai gazdálkodásnak fontos szerepe van a biológiai sokféleség megőrzésében. A kormány 40 milliárd forintos pályázati keretet különített el a célok támogatására.
 
BG
Forrás: MTI, Zaol
Képek: MTI/Varga György