Csúcstechnológiás lazacfarmot alakítanak ki Zalaegerszegen

A magyar tulajdonú Zalmon Kft csúcstechnológiás lazacfarmot alakít ki Zalaegerszegen.

A beruházás közel 3 milliárd forint támogatással valósul meg, melynek építési munkálatai 2022 elején kezdődhetnek el. A farmon tenyésztett lazacokat várhatóan 2024-től kezdve elsősorban európai országokba szállítják majd.
 
Elsősorban Európába importálják majd a lazacokat
 
A zalaegerszegi lazacfarmon az egyre növekvő igényeket szeretnék kiszolgálni hatékony és felelősségteljes módon, megváltoztatva a kevésbé fenntartható lazactenyésztési gyakorlatokat. A farm fenntartható módon újrahasznosítja a hazai vízkészleteket.
 
A Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) a Magyarország számára lehívható Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMFF) forrásából közel 3 milliárd forintot biztosít a projekt megvalósítására. A farmot világszínvonalú technológiákkal és nemzetközi szakemberek bevonásával alakítják ki. A Zalmon Kft-nek nemcsak a prémium minőségű termékek forgalmazása a célja, hanem értéket és sikeres hazai márkát szeretnének létrehozni.
 
Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft alapítója és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy hisznek a globális kihívásokra adott helyi válaszokban. Szerinte jelentős ökológiai előnyökkel is jár a magyar akvakultúra és fenntartható haltenyésztés fejlesztése. A céljuk, hogy környezetkímélő és innovatív módon termesszenek gyógyszermentes, mikroműanyagoktól mentes, egészséges, jó minőségű lazacokat.
 
A zalaegerszegi lazacfarm várhatóan 2024-re készül el, kezdetben 30 fő munkavállaló foglalkoztatásával. Őket egy féléves szakmai továbbképzéssel és tanulmányúttal készítik fel a csúcstechnológiás rendszerek alkalmazására. A lazacok tenyésztéséhez recirkulációs akvakultúra rendszer (RAS technológiát) használnak majd.
 
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy a lazacfarm példaértékű fejlesztésnek számít a régióban, emellett pedig kiemelt fontosságú hazánk számára környezetgazdálkodási, innovációs és élelmezésbiztonsági szempontból is.
 
BG
Forrás MTI
 
A képek illusztrációk