Fürdőszoba megoldások panellakásba

Sokan kihívásként éljük meg a fürdőszoba felújítást, főleg panellakás esetén. Nemcsak a vízhálózat kicserélése a feladat, hanem, hogy stílusos és praktikus megoldásokat hozzunk a pici helyiségbe.

Először is gondoljuk át, hogy van-e lehetőségünk növelni a fürdőszoba alapterületét! Össze lehet-e nyitni a wc-vel, vagy esetleg a mellette lévő helyiségből lecsípni valamennyit? Már plusz 1 négyzetméter is sokat jelenthet, több fajta tervrajzot lehet így előzetesen is elkészíteni.

 

Az alapok

 

Ha nem lehet bővíteni a fürdőt és úgy érezzük, hogy helyhiánnyal küzdünk, akkor se csüggedjünk! A megoldás panel fürdőszoba esetén is többféle lehet, a RAVAK oldalán sok okos ötletet és ergonomikus kialakítású példát találhatunk, a kis méret nem akadály!

 

Legyen saját alaprajzunk, pontos méretekkel, és már kezdődhet is a tervezés. Ehhez gondoljuk át a család szokásait! Fürdeni szeretünk vagy inkább zuhanyozni? Van gyerek a családban? Egyszerre hányan használjuk a helyiséget a reggeli készülődés során? Hol szoktunk mosni és ruhát szárítani? Elegünk van már a fregoliból? Az péládul sokat segíthet a helyzetünkön, ha a mosógépet át tudjuk tenni például a konyhába.

 

Az alapvető berendezések mellett szükségünk van annyi helyre, mozgástérre a fürdőszobában, hogy elférjünk fogmosás közben, legyen megfelelő a közlekedő út szélessége, és úgy egyébként, biztonságosan kiléphessünk a kádból vagy a zuhanyzóból.

 

Kád vagy zuhanyzó?

 

Választhatunk kisebb méretű egyenes kádat, vagy lekerekített formájút is a panelfürdőbe, amely fölé akár belóghat még a mosdó is. Praktikus megoldás lehet a kádparaván, amelynek használatával a tusolás is kényelmesen kivitelezhető a kádban. A kádak alapanyaga lehet akril, zománcozott acél, öntött műmárvány, üveg, kő vagy fa is. Az akrilkád mechanikailag és kémiailag is ellenálló, gyorsan felmelegszik és nagyon jól tartja a hőt, így lassan hűl ki a kádban a fürdővíz.

 

Fürdőszoba megoldások panellakásba

 

Ha csak a zuhanyzás mellett döntünk, akkor zuhanykabinból is sok helytakarékos változat létezik. A magasított peremű zuhanykabinokban a kisebb gyerekek akár még fürdeni is tudnak.

 

Okos helykihasználás

 

Alakítsunk ki olyan tárolási megoldásokat, amelyek elrejtik a szemünk elöl a piperéket, és használjuk ki a holttereket is! A wc fölötti falrészre mehet például egy álfal beépített szekrénnyel, de az is jó, ha bepolcozzuk. Ugyanígy használjuk ki a teret a mosógép felett is! A törölközőket tarthatjuk és száríthatjuk törölközőszárítón, vagy szerelhetünk tartórudakat az ajtóra. A mosdót tehetjük a sarokba, a csaptelepet pedig falba is rejthetjük, így lesz modern és praktikus az elrendezés.

 

A tükör legyen nagyobb méretű, a mosdó szélességén is túllóghat, és ne feledkezzünk meg a tükörvilágításról sem! A csempéket nem kell már a plafonig felrakni, sőt akár teljesen elhagyható. Léteznek már vízálló festékek és tapéták, amelyeket kifejezetten vizes helyiségekbe ajánlanak a gyártók.