Füstöljünk vagy sem az étteremben? - Zalaegerszeg
Zalaegerszeg - A kormány betiltaná a nyilvános zárt helyeken a dohányzást, amit egy felmérés szerint a lakosság többsége támogat.
A szakember azonban úgy véli, ettől még nem dohányoznának kevesebben. Szerinte a megoldást a megfelelő elszívó berendezések és a vendégek tájékoztatása jelentené.
A nyilvános zárt helyen történő dohányzás megtiltásával Magyarország csatlakozni kíván a brüsszeli bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez, amelynek célja, hogy drasztikusan visszaszorítsa a dohányzást és korlátozza azon nyilvános helyek számát, ahol rá lehet gyújtani. Egy 2005-ben készült felmérés szerint a lakosság többsége helyesli a teljes tilalmat. Az Európai Bizottság célja az, hogy 2009-re a tagállamok többségében szigorúan korlátozzák a nyilvános zárt helyen történő dohányzást.
A pécsi Aranykacsa étterem tulajdonosa úgy véli, nem lenne jó, ha a kormány elkötelezné magát a tiltó álláspont mellett. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nem lehet uniós szinten egységesen szabályozni a kérdést, így az előírásokat szerinte az emberek életviteléhez kellene igazítani. – A kérdés fontos a társadalom számára, de tudni kell, hogy azokban az országokban, ahol tilalmat vezettek be, csak átmenetileg csökkent a dohányértékesítés, miközben 25-30 százalékkal esett vissza az éttermek forgalma – jegyezte meg.
A szakember rámutatott arra, hogy a tiltás következményeként az emberek családi környezetben dohányoztak többet, ami újabb veszélyeztetettséget jelent például a gyermekek számára. – A szabályozásnak egyértelműen rossz hatása lenne a költségvetésre – mondta Háber Tamás, hivatkozva külföldi példákra, ahol a forgalomcsökkenés miatt elbocsátották a dolgozók egy részét. Az ismételt bevétel-növekedés után azonban csökkentett létszámmal működtek tovább az éttermek.
Háber Tamás szerint a megoldás felé az vezetne, ha az éttermek légterének tisztítása érdekében megfelelő, minőségi berendezéseket szerelnének fel. Másrészt már a vendéglők előtt kihelyezett táblákon kellene tájékoztatni a vendégeket, hogy milyen módon oldják meg a szellőztetést és rendelkezik-e az üzlet külön dohányfüst-mentes teremmel vagy sem.
Forrás: http://www.zalaegerszeginapilap.hu
Füstöljünk vagy sem az étteremben? - Zalaegerszeg - Szóljon hozzá!
href="http://kepeslap.mconet.biz/index.php?action=postcard_class&pcc_id=212">Küldjön egy képeslapot ismerősének Zalaegerszeg városról!
Zalaegerszeg linkajánló: zalaegerszeglink.mconet.biz
A hír támogatója: Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarország.mconet.biz
A nyilvános zárt helyen történő dohányzás megtiltásával Magyarország csatlakozni kíván a brüsszeli bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez, amelynek célja, hogy drasztikusan visszaszorítsa a dohányzást és korlátozza azon nyilvános helyek számát, ahol rá lehet gyújtani. Egy 2005-ben készült felmérés szerint a lakosság többsége helyesli a teljes tilalmat. Az Európai Bizottság célja az, hogy 2009-re a tagállamok többségében szigorúan korlátozzák a nyilvános zárt helyen történő dohányzást.
A pécsi Aranykacsa étterem tulajdonosa úgy véli, nem lenne jó, ha a kormány elkötelezné magát a tiltó álláspont mellett. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nem lehet uniós szinten egységesen szabályozni a kérdést, így az előírásokat szerinte az emberek életviteléhez kellene igazítani. – A kérdés fontos a társadalom számára, de tudni kell, hogy azokban az országokban, ahol tilalmat vezettek be, csak átmenetileg csökkent a dohányértékesítés, miközben 25-30 százalékkal esett vissza az éttermek forgalma – jegyezte meg.
A szakember rámutatott arra, hogy a tiltás következményeként az emberek családi környezetben dohányoztak többet, ami újabb veszélyeztetettséget jelent például a gyermekek számára. – A szabályozásnak egyértelműen rossz hatása lenne a költségvetésre – mondta Háber Tamás, hivatkozva külföldi példákra, ahol a forgalomcsökkenés miatt elbocsátották a dolgozók egy részét. Az ismételt bevétel-növekedés után azonban csökkentett létszámmal működtek tovább az éttermek.
Háber Tamás szerint a megoldás felé az vezetne, ha az éttermek légterének tisztítása érdekében megfelelő, minőségi berendezéseket szerelnének fel. Másrészt már a vendéglők előtt kihelyezett táblákon kellene tájékoztatni a vendégeket, hogy milyen módon oldják meg a szellőztetést és rendelkezik-e az üzlet külön dohányfüst-mentes teremmel vagy sem.
Forrás: http://www.zalaegerszeginapilap.hu
Füstöljünk vagy sem az étteremben? - Zalaegerszeg - Szóljon hozzá!
href="http://kepeslap.mconet.biz/index.php?action=postcard_class&pcc_id=212">Küldjön egy képeslapot ismerősének Zalaegerszeg városról!
Zalaegerszeg linkajánló: zalaegerszeglink.mconet.biz
A hír támogatója: Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarország.mconet.biz