Hőségben is energiatakarékosan? Split klímával igen!

Klímaberendezés vásárlásakor a fő szempont, hogy a minél nagyobb hatékonyság mellett a lehető legkevesebb energiát használjuk el. Ez ma már lehetséges, de érdemes utánanéznünk a részleteknek.

Megjelenésükkel a klímák teljesen felforgatták addigi fűtő-hűtő szokásainkat. Egy, mindannyiunkát érintő, valós problémára (komfortérzetünknek túl hideg vagy meleg idő alakítására) hatékony és kényelmes megoldást adtak: segítségükkel gombnyomásra szabályozhatjuk lakásunk hőmérsékletét, úgy, ahogy nekünk tetszik. A technológia gyors fejlődésének hála a mai modellek zöme már mind az energiahatékonyság jegyében készül, alacsony áramfogyasztás és hosszú üzemidő jellemzi őket, a legjobbak pedig az esztétikumra, zajszintre is figyelnek. A széles választékban nem könnyű kiigazodni – mutatjuk, mire figyeljünk beruházás előtt.  

 

Dióhélyban a split klímáról

 

Ez a berendezéstípus, ahogy arra neve is utal, osztott rendszerű. A külön beltéri és kültéri egységből álló konstrukció számos előnyt magában hordoz: működése a leghalkabb, hiszen a zajos kompresszor falon kívül helyezkedik el, a szobában lévő készülék a lehető legkisebb helyet foglalja, vezérlése kényelmes és egyszerű. Az inverteres split klíma fogyasztása ráadásul alacsony is, miközben a legforróbb nyár sem fog ki rajta. Beszerzése és beszerelése alacsonyabb beruházást igényel, így valóban egy mindenki számára elérhető, hasznos és energiatakarékos opciót képvisel.

 

Izzasztóan meleg idő

 

Alacsony energiaigény, nagy hatékonyság

 

Az inverteres szerkezetek nagyságrendekkel gazdaságosabbak a régebbi modelleknél, ugyanis nem a maximális áramot veszik fel bizonyos időközönként, hanem folyamatosan a működésükhöz elengedhetetlen, de minimális mennyiséggel dolgoznak. Azt, hogy energiahatékonysági szempontból melyik modell mennyire erős, a SEER, illetve SCOP értékéből tudjuk meg. Ez megmutatja, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési, valamint fűtési energiát nyerhetünk. Válasszunk minél magasabb értékű berendezést, hatékonysága annak lesz a legnagyobb. Vagyis az A++ és A+++ energiaosztályba sorolt klímák fogyasztják a legkevesebbet, ráadásul ezeket a berendezéseket akár fűtésre is használhatjuk.

 

Bárhová felszerelhető

 

Tekintettel arra, hogy a beltéri egység kicsi, csendes és nem túl nehéz, szinte bárhova, bármelyik falfelületre feltehetjük. Esztétikus formatervezése nem bántja az ember szemét, míg alacsony zajszintjének köszönhetően a működő berendezés pihenésünket sem zavarja. Egyes modellek – a parapetes és a mennyezeti kialakítású, illetve álmennyezetbe illeszthető modellek – padóra vagy plafonra is kerülhetnek, így jelentősen segítik az élettér minél optimálisabb kihasználását. Kicsi, csendes, olcsó és hatékony – ez már igen!