Jól teljesítenek a zalai vadgazdálkodók

Jó ütemben teljesítették a 2020/2021-es vadászati év kilövési tervét a zalai vadgazdálkodók, derült ki Lázár Attila, a megyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézőjének közléséből.  

A Zala megyei vadgazdálkodók az éves összesítő szerint több mint 261 millió forint bevételre tettek szert az előző vadászati évben. Az 57 zalai vadászterület összárbevétele mintegy 2,28 milliárd forint volt 2 milliárd forint kiadás mellett.  

A koronavírus járvány a vadászatra is kihatással volt: a korábbi évekhez képest a megyei bérvadászatból, a külföldi bérkilövésekből származó bevétel majdnem félmilliárd forinttal kevesebb volt a 2020/2021-es szezonban. 346 millió forintot hagytak az országban a külföldiek. Számuk a felére csökkent, Lázár Attila elmondta, hogy az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete tavaly mindössze 1500 vadászati engedélyt állított ki. Főként az osztrákok lépték át a határt vadászat miatt, de Németországból, Svájcból és a Benelux-államokból is érkeztek vadászok.  
 
 
Őzek
Őzek
 

A belföldi bérvadászatból 561 millió forint árbevételt értek el, 502 millió forint értékben adtak el vadhúst. Élőhelyfejlesztésre 296 millió forint pályázati pénz nyertek el tavaly. A támogatást vadföldművelésre, víznyerők, dagonyák, csapdaparkok kialakítására fordítják. Vadkárra 421 millió forintot fizettek ki a szezonban, de hogy ez a szám alacsonyabb legyen, még hatékonyabbá tennék a vadgazdálkodást.  

Az aranysakálok populációja viszonylag nagy a megyében, 1400 példányt regisztráltak. A gímszarvas populációja nőtt, ezért a következő évben már több állatot, szám szerint hétezret lőhetnek ki. A vadászok összesen 3626 trófeát mutattak be februárig, valamint összesen 16 ezer vaddisznót ejtettek el, 6662 gímszarvast, 4818 őzet lőttek ki. 

 

M. A. 
Forrás: mti