Már a finisben a járműipari tesztpálya

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya a tervek szerint 2021-ben teljesen megnyit, idén gyakorlatilag csak az utolsó simítások vannak hátra, körülbelül 70%-ban kész, és bizonyos szakaszait már most is használják. 

A pályán perpillanat négy modul használható. Ezek a Smart City, a nyolcféle felületen kipróbálható fékteszt, a 300 méter átmérőjű dinamikus felület és a kisebb versenypályának számító kezelhetőségpálya. 


Robert Siddi, a pálya szolgáltatásait hasznosító AVL-ZalaZone Kft. kereskedelmi vezetője a Világgazdaságnak tett nyilatkozatában még hozzátette, hogy az állammal kötött szerződésük alapján a hamarosan megépülő M76-os út egy 12 km-es szakaszát hetente kétszer lezárhatják majd tesztelésre, ez is a szolgáltatás része lesz. 


E szakasz felhasználása azért fontos, mert főleg az önjáró autók esetében sokkal nagyobb sebességnél tudnak tesztelni egy ilyen úton. 

 

Nagyvállalatok is tesztelik a pályát

Nagyvállalatok is tesztelik a pályát


A pálya meglévő szakaszain jelenleg már folynak tesztelések, de a teljes kínálat is hamarosan érkezik, 2021-ben már minden szekciót használhatnak az autógyártók, járműalkatrész-gyártók. A telepen kutatásra alkalmas területek is vannak, több egyetem munkatársai már dolgoznak a kutatás-fejlesztési központban. 


Jövőre többek közt az emelkedőket tartalmazó modulokat és egy kisebb kezelhetőségi pályát építenek hozzá a meglévő pályához.

 

 

M. A. 

Forrás: vg.hu

Fotó: zalazone.hu