Megújították a Keresztury teret Zalaegerszegen

Zalaegerszeg belvárosának kiemelt közterülete a Keresztury Dezső tér, melyet a Kovács Károly Városépítő Program 76 millió Ft ráfordításával újítottak fel.

Az 1970-es évek elején építették meg az áruház-központot és a mellette található közterületet. A város centrumának számító tér az elmúlt évtizedek alatt több kisebb nagyobb felújításon esett át, de időszerűvé vált egy komolyabb felújítás.
 
Gránit burkolatú lépcsők

A munkálatok előtt a tér már balesetveszélyes volt. A felújítás egyik elemeként 770 négyzetméternyi területen új burkolatot kapott.
 
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy 2020-ban az önkormányzat támogatásával 20 millió Ft értékben valósították meg a tér alagútjának a szigetelését és belső helyrehozatalát. Később a Kovács Károly Városépítő Programban állami finanszírozásból 76 millió Ft összegű ráfordítással újították meg a teret és lépcsősorokat, valamint elbontották azokat a lépcsősorokat, amik eddig zavarták a közlekedést.
 
A kivitelező Inter-Tefu Kft nevében Fuisz Ádám ügyvezető adta át a teret. A felújítással kapcsolatban osztott meg részleteket: elbontották a korábbi burkolatot és kicserélték a vízszigetelő rendszert, új lejtésviszonyokat alakítottak ki, amivel járhatóbbá és élhetőbbé vált a tér. A munkálatok során mindhárom lépcső felújításra került, gránit burkolattal látták el.
 
A fejlesztések a zalaegerszegi lakosok életkörülményeit javítják és turisztikai szempontból is fontosak.
 
Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő úgy gondolja, hogy a megvalósult fejlesztések fontosak és bízik benne, hogy a pandémiás helyzetet követően sokan ellátogatnak a városba. Reméli, hogy azok akik elköltöztek, visszatérésükkor látni fogják, hogy mennyit fejlődött a tér és a belváros.
 
A Kovács Károly Városépítő Programban további beruházásokat terveznek 2024-ig. 5 milliárd forint értékben 100 helyszínen végeznek majd hasonló munkálatokat, mint Zalaegerszegen.
 
BG
Forrás: Zalaegerszeg.hu