MI-n alapuló harckocsigyár épül Zalaegerszegen

Helikopter szállította Zalaegerszegre az ott épülő új harckocsigyár alapkövét, melyet december 22-én helyeztek el. A 60 milliárd forintos létesítményben mesterséges intelligencia alapú technológiát is használnak a gyártás során. 

A Lynx-harcjárműgyár a tervek szerint 2023-ban már megkezdheti a tankok sorozatgyártását, legalábbis 172 darabot biztosan kitermel magából a zalai üzem. Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondta sajtótájékoztatón. Az építési terület három hektárt ölel fel, amely a ZalaZone Járműipari tesztpálya mellett helyezkedik el. A harcjárműveknek is lesz saját tesztkörnyezetük, kipróbálhatják majd a működőképes tankokat az off-road pályán.
 
A bemutató
A bemutató
 
 
A gyárat a német Rheinmentall vállalat építi állami támogatással. A cég elnök-vezérigazgatója, Armin Papperger úgy nyilatkozott, hogy a zalaegerszegi üzem egyedi lesz, hiszen itt már mesterséges intelligencia alapon fogják gyártani a harckocsikat. Ez a technológia a következő években a harcászati rendszerekbe épül, Papperger szerint pedig még az amerikai technikát is lekörözi. A vállalat terjeszkedésben is gondolkodik, a jövőben Várpalotán végeznek beruházást robbanóanyagok és nagy kaliberű lőszerek gyártására alkalmas üzem létesítésére.
 
Az alapkőletétel során egy Lynx harcjármű is gyakorlatozott, a sajtótájékoztató résztvevői online figyelhették, hogyan dolgozik a gép.  
 
 
M. A.
Forrás: Mti/ Varga György