Milyen és hány tepsire van szükség a konyhában?

Azok, akik szeretnék konyhájukat felszerelni és a legszükségesebb eszközöket beszerezni, jól fog jönni egy-két tepsi is. Ám mégis pontosan mekkorára és hány darabra? Segítünk a választásban!

Mielőtt elmerülünk a tepsik világában, ismerjük meg a szó eredetét, ugyanis nem is gondolnánk, hogy mennyi érdekesség derülhet ki egy teljesen hétköznapi szóról, azaz tárgyról.

 

A tepsi szó eredete

 

Az első érdekesség, hogy nagyon szűkszavú a leírás a tepsi szóról a Magyar Néprajzi Lexikonban, de egyébként egy olyan lapos edény, amelyet tésztasütésre használtak, például rétest készítettek benne. Valószínűsítik, hogy az edény hazánkban a késő középkortól vált ismertté az oszmánok által. A szót török eredetűnek tartják, a tepsi szó a szerbek által került át a magyarba. Vannak, akik még a mai napig is tepszinek nevezik.

 

A tepsi típusok

 

A tepsiket kategorizálhatjuk aszerint, hogy milyen anyagból készültek. Ez valamelyest meghatározza azt is, hogy milyen fajta ételek készítésére a legalkalmasabb.

 

Az egyik legrégebbi és máig kedvelt a zománcozott fajta, amelyben sokféle ételt készíthetünk el a húsoktól kezdve a süteményeken át. A zománc ellenáll a savaknak és lúgoknak, és hamar felmelegszik. A hátránya, hogy kicsi az ütésállósága, tehát a zománc könnyebben lepattan a fémről. Ha leejtettük, és látjuk, hogy hiányzik egy darab zománc, akkor az egészségünkre nézve az a biztonságosabb, ha nem használjuk tovább.

 

Egy kerámia bevonatú tepsiben tapadásmentesen süthetjük meg az ételeket, kevesebb zsiradék felhasználásával. A kerámia bevonat teflon- és szilikonmentes, hőálló, magas hőmérsékleten sem válik ki belőle káros anyag. Mindenképp jó választás egy kezdő szakács konyhájában is! Az eddigi tapasztalatok alapján gyorsabban elkészül benne az étel. Ebben a tepsiben bármit elkészíthetünk, de magát az edényt ugyanúgy óvni kell az esésektől és karcolásoktól.

 

Milyen és hány tepsire van szükség a konyhában?

 

Öntöttvasból is készítenek még sütőtepsit, illetve találhatunk még tapadásmentes fém változatokat. Valamint egyre nagyobb teret hódítanak a szilikon változatok is, bár ezeket általában a sütemények, torták és muffinok sütéséhez használják, rakottas vagy hús sütésekor inkább a merev falúakat ajánlják.

 

Mire lesz szükségünk?

 

A főzési-sütési szokásainktól és a család létszámától függ, hogy mekkora és hány darab tepsire lesz szükségünk. Sütemények sütéséhez válasszunk egy magasabb falú tepsit, amely a rakott típusú ételek készítéséhez is jól jön. Emellett jó, ha vásárolunk egy olyan sütőtálat is fedővel, amelyben főzni is lehet és sütés álló egyben, mert előfordulhat, hogy egyes ételeket a főzőlapról levéve rögtön a sütőben kell tovább sütni. Ha ünnepekkor klasszikus ételeket szeretünk készíteni egy nagyobb méretű pecsenyesütő jó szolgálatot tehet, illetve, egy muffinsütő is megtalálható a legtöbb háztartásban.

 

A konkrét edények kiválasztásában még a sütőnk méretét vegyük figyelembe, nehogy úgy járjunk, hogy az új szerzemények nem férnek bele!