Visszatért az elektromos busz Zalaegerszegre

Zalaegerszegen 2021. november 3 és december 3 között újra napi szinten tesztelhetik az utasok az Ikarus 120e elektromos buszt.

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt az „e-ULTIMATE” nemzetközi projekt keretében tér vissza 1 hónapra az Ikarus 120e elektromos busz Zalaegerszegre.
 

Az Ikarus 120e elektromos busz egy töltéssel 350 km megtételére képes
 
Az "e-ULTIMATE" projekt lényege, hogy a Zöld Busz mintaprojekttel összehangoltan felhívja a lakosság, a döntéshozók és az autóbusz üzemeltetők figyelmét a villanybuszok használatára.
 
Egy olyan szoftver kifejlesztésén dolgoznak, mely képes beazonosítani azt a technológiát és töltési módszert, mely a vizsgált városok mobilitásának legjobban megfelel.
 
Zalaegerszegen kívül még 4 európai nagyvárosban:  a csehországi Děčínben, a spanyolországi Barcelonában és Badalonában, valamint Portugália fővárosában, Lisszabonban végeznek demonstrációs teszteket.
 
Az Ikarus 120e elektromos busz 84 utas szállítására alkalmas alacsonypadlós gépjármű, mely 1 feltöltéssel 350 kilométer megtételére képes. A villanybusz 326 lóerős (240 kW) villanymotorral felszerelt és 10 darab lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátorral ellátott.
 
BG
Forrás: Zaol, Vezess
A képek illusztrációk