Zalaegerszeg járműállománya elektromos buszokkal fiatalodik

Zala megye járműállományát tovább fiatalítják, most 32 db Credo Econell 12, szóló típusú autóbuszt helyeznek forgalomba. A megyeszékhelyen 5 környezetkímélő, dízelüzemű autóbuszt mutattak be. Az átadó ünnepségen szóba került, hogy jövőre elektromos autóbuszokat is beszereznek, melyet 2 milliárd forintból valósítanak meg.

Vígh László országgyűlési képviselő szerint Zala megyében a forgalomba helyezett buszokkal a munkába járást, az iskolába és az egészségügyi intézményekbe való eljutást segítik. A fejlesztésekre azért van szükség, mert Zala megye 258 településéből 248 falu.
 
Elektromos buszok állhatnak rövidesen forgalomba Zalaegerszegen
 
Az átadásra került autóbuszok a második ajtóig alacsonypadlósak, 43+1 és 39-47 állóhellyel a fedélzetükön. Mindegyik busz légkondicionált és elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére alkalmas területtel, kihajtható rámpával, továbbá üléspáronként 1-1 USB csatlakozóval felszereltek. A 32 buszból 25 db már a nyár folyamán forgalomba áll, míg a fennmaradó mennyiség év végéig megérkezhet.
 
Balaicz László, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy a Volánbusz Zrt 35 autóbusszal működteti a tömegközlekedést a városban. A város 2023-ig hosszú távú szerződést kötött a vállalattal, mely vállalta, hogy folyamatosan fejleszti járműállományát. Előző évben 6 új Mercedes Conecto csuklós buszt helyeztek forgalomba a városban 800 millió forint értékben, jövőre pedig 11 új, elektromos buszt szerezhetnek be, amennyiben sikeres lesz a Volánbusz e-buszbeszerzésekre beadott pályázata. Mindemellett 3 régi csuklós buszt lecserélnek 2008 évi gyártmányúakra.
 
Papp László, a Volánbusz Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az elmúlt évek legnagyobb autóbusz-beszerzése zajlik. 2021 júniusában 4 csuklós, most pedig 25 környezetkímélő buszt állítottak forgalomba a megyében.
 
Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere elmondta, hogy a jövőben rugalmasabbá teszik a menetrendi struktúrát, valamint egyeztetések folytatnak a busz- és vasúti pályaudvarok felújításával kapcsolatban is.
 
BG
Forrás: Zalaegerszeg, Zaol, Vezess
A képek illusztrációk