Zalaegerszeg logisztikai csomópont lesz

A nemzetközileg ismert METRANS Csoport Zalaegerszegen épít konténerterminált, amellyel a város Európa megkerülhetetlen vasúti csomópontjává válik. A beruházás 14 milliárd forintba kerül majd, és 120 új munkahelyet teremt. A kormány 4 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést.  

Magyarország legjelentősebb magánbefektetéseként emlegetik a zalaegerszegi METRANS telephely kialakítását. A német vállalat intermodális szállítmányozással foglalkozik, tíz országban van jelen vasúti rendszere és konténertermináljainak hálózata. Az áruszállítás nagyágyúja a nemzetközi vasúti korridor, a hamarosan elkészülő járműipari tesztpálya és az épülő Rheinmetall telephelye közé helyezi telephelyét.  

 

Vigh László a bejelentő sajtótájékoztatón

Vigh László a bejelentő sajtótájékoztatón

 

Zalaegerszeg logisztikai csomóponttá válhat a beruházás által. Mindemellett fenntarthatóbbá teszi a várost a nagyvállalat megjelenése, hiszen a vasúti áruszállítás környezetbarát megoldás a közutak használatához képest. A kivitelezés elkezdését idénre tervezik, aminek köszönhetően 2023-ban már megnyithatják az új terminált.  


A központ gyakorlatilag átrakóállomásként működik majd: az ide befutó nagymennyiségű árut küldik tovább METRANS konténerekben a célállomásra.  

A fejlesztést 14 milliárd forintból hajtják végre, ehhez az állam 4 milliárd forinttal járul hozzá. A kormány támogatja a nagyvállalatok munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő beruházásait. Emellett további tizennégy milliárd forintból építik meg a zalaszentiváni deltavágányt, amellyel javíthatják a METRANS telephelyének elérését. A helyi önkormányzat egymilliárd forinttal száll be az építkezésbe, ebből a pénzből építik ki a közműveket és a városból idevezető utat.  

 

M. A. 

Forrás: Portfolio

Fotó: MTI/ Varga György