Zalaegerszegen állomásozik a Pálosan szép az élet vándorkiállítás

A Pálosan szép az élet vándorkiállítás 2021.július 5-9 között Zalaegerszegen állomásozik. Az eseményhez kapcsolódóan más hasznos programok is látogathatók.

A vándorkiállítás elnevezése nem véletlen kapta a Pálosan szép az élet elnevezést, mivel a gondolat arra utal 1 betű eltéréssel, hogy Párosan szép az élet. Az életben az embereknek házasságban, párban együtt élve van nagyobb esélye a boldogságra. A régi magyar mondás a jövőbe vetett bizalmat is magában hordozza.
 
Lehetőségük van az érdeklődőknek bekapcsolódni a régészeti munkába 
 
A pálos rendi vándorkiállítás rejtetten, az elbeszélés "szövetébe" ágyazottan jeleníti meg, hogy pálosnak, szerzetesnek lenni nem a bezárkózás, hanem sokkal inkább a kiteljesedés útja.
 
A Pálos Rendet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította. Az 1242/42-es tatárjárást követően lemondott addigi méltóságáról és szétosztotta javait, majd a Pilis hegységbe vonult vissza néhány társával. A Szent Kereszt tiszteletére 1250-ben szentélyt építettek maguknak.
 
A történelmi Magyarországon, a Dráván túli területekkel együtt, több mint 100 pálos kolostor volt. Közel 40 helyszínen folytattak ásatásokat az elmúlt évtizedekben, ahol több tucatnyi pálos rommal és hellyel foglalkoznak a régészek.
 
A Göcseji Múzeum munkatársai eddig Válluson, Óhídon és hamarosan Zalacsány-Örvényeshegyen kutatják a pálos rend emlékeit. A munkálatokhoz önkénteseket fogadnak, akik a közösségi régészet jegyében a segítségükre lesznek.
 
A vándorkiállítás július 5-9 között érkezik Zalaegerszegre, ahol audiovizuális elemek és tárgyi emlékek segítségével mutatják be a Pálos Rend történetét. A Dísz téren hétfőtől csütörtökig várják az érdeklődőket 10-18 óra, pénteken 10-14 óra között.
 
A vándorkiállításhoz kapcsolódva július 7-én, 18 órától a Deák könyvtár előadótermében ingyenes előadást tart Simmer Lívia és Havasi Bálint régész-főmuzeológus, a Göcseji Múzeum pálos rendi emlékeket kutató ásatásairól. A közelmúltban ilyen helyszín volt: Vállus, Óhíd és jelenleg Zalacsány-Örvényeshegy.
 
Július 10-11-ig lehetőség van bekapcsolódni a Zalacsány-Örvényeshegyen végzett régészeti munkába, ahol közösségi múltfeltárás jegyében kutatják a pálos rendi emlékeket önkéntesek és hobbirégészek segítségével. Ezen a két napon 11 és 14 óra között tárlatvezetést tart a területen Simmer Lívia és Havasi Bálint. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 
BG
Forrás: Zalaegerszeg.hu, Göcseji Múzeum, Zaol