Zalaegerszegen fosszilis energia nélkül működtetnék a szennyvíztelepet

A tervek szerint Zalaegerszegen fosszilis energia nélkül működtetnék a szennyvíztelepet, melynek első lépése egy új szennyvíz hőenergiáját hasznosító rendszer.

A Modern Városok Program keretéből 268 millió forintból hőszivattyú rendszert hoztak létre, valamint csaknem 1,5 milliárd forint városfejlesztési keretből közel 100 helyen építenek vagy felújítanak járdákat, utakat, parkolókat. A tervek szerint még a városban működő cégek telephelyeit is fejlesztik és eszközbeszerzéseit támogatják, amelybe beletartozik a Zalavíz Zrt. energetikai korszerűsítése.
 
A hőszívattyúk által megtermelt hővel oldanák meg az önkormányzati tulajdonú ingatlanok fűtését 
 
Az új szennyvíz hőenergiáját hasznosító rendszer a szennyvíztelep földgázfelhasználását csökkenti, amivel kb. 10 családnak elegendő energiát takarítják meg.
 
A tervek szerint Zalaegerszegen hoznák létre az első olyan szennyvíztelepet hazánkban, amely teljesen függetlenül működne a fosszilis energiáktól. A célok megvalósítása miatt a hőszivattyúk energiaellátását napelemparkkal szeretnék biztosítani, valamint a megtermelt hővel önkormányzati tulajdonú ingatlanok fűtését oldanák meg.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk